Hur man identifierar animaliska ingredienser i livsmedel

I många år har djurrättsaktivister försökt med krok eller skurk att förbjuda användningen av ingredienser av animaliskt ursprung i industrin, men hittills förgäves. Och om köttätare inte är så intressanta för dessa frågor, så är det vegetarianer som avsiktligt ger upp kött, mjölk eller ägg kan fortsätta använda dem eller deras derivat utan att ens veta om det. Du kan eliminera sådana situationer och förbli övertygad genom att lära dig att definiera dem. Dessutom är detta inte så svårt som det verkar.

Kosttillskott: Vad de är och varför man undviker dem

Kanske är industriproduktion otänkbar utan livsmedelstillsatser. De hjälper till att förbättra smaken av livsmedelsmat, ändra färg och slutligen förlänga hållbarheten. Beroende på sitt ursprung är de alla uppdelade i flera typer, men vegetarianer är på grund av sin tro intresserade av naturliga tillskott av animaliskt ursprung. Helt enkelt för att de är gjorda av råvaror som djur ger. Oftast är det djurfetter eller dem pigmentceller... De första används för att göra emulgatoreroch den senare - färgämnen... Under tiden produceras sådana ingredienser ofta från brosk, krossade ben från dödade djur eller enzymer som utsöndras av magen.

Hur man identifierar animaliska ingredienser i livsmedel

Det säkraste sättet att bestämma ingrediensernas ursprung är att kontakta en teknolog. Faktum är att det tillsammans med tillsatser av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung också finns kontroversiella ingredienser som kan tillverkas av en eller annan råvara. Det är sant att information om dem alltid anges på förpackningen, även om det ibland är något dolt, vilket kan förvirra även en erfaren vegetarian. För att hantera det är det därför värt att studera hela listan över livsmedelstillsatser av animaliskt ursprung, samt specifikationerna för deras användning där det är möjligt.

Animaliska ingredienser i mat

Enligt Ontario Livestock Council använder industrin 98% av djurorganismerna, varav 55% är mat. Vad är det här och vart ska de? Det finns många alternativ.

  • - själva ämnet som erhålls från djurens ben, senor och brosk efter deras död under långvarig kokning. Det bildas tack vare kollagen, en integrerad del av bindväv, som förvandlas till gluten... Vätskan som erhållits efter kokning indunstas och klargörs. Efter kylning förvandlas den till gelé, som sedan torkas och används vid framställning av marmelad, mjöl och godis. De viktigaste fördelarna med gelatin bestäms av dess egenskaper: det är transparent, smaklöst och luktfritt och omvandlar samtidigt lätt konfektyrmassan till gelé. Samtidigt är det få som vet att vegetabiliskt gelatin har samma egenskaper, vilket är mer föredraget för vegetarianer. Den är gjord av agar-agar, citrus och äpple skal, tång, johannesbröd. En person som en gång gav upp kött bör vägledas av konditorivaror gjorda av vegetabiliskt gelatin.
  • Abomasum eller löpe. Det kan vara av animaliskt ursprung när det erhålls från magen hos en nyfödd kalv eller vegetabilisk, mikrobiell eller mikrobakteriell. Alla tre av de senare metoderna producerar en ingrediens som vegetarianer kan konsumera. Abomasum i sig är ett ämne som används i stor utsträckning vid produktion av ostar och vissa typer av keso. Dess främsta fördel, för vilken den värderas i livsmedelsindustrin, är dess förmåga att bryta ner och bearbeta. Det är intressant att detta enzym inte har några analoger och inte produceras artificiellt, därför är det ganska dyrt. Lyckligtvis tillämpas det inte alltid. På marknaden kan du fortfarande hitta ostar gjorda med tillsatser av ingredienser av vegetabiliskt ursprung, såsom: Adyghe eller Oltermanni, etc. För det första ges de med tillsatser av icke-animaliskt ursprung, som anges med namnen: Fromase, Maxilact, Milase, Meito Microbial Rennet.
  • Albumin är ett ämne som inte är annat än torkat serum proteiner. Det används istället för den dyrare äggvita när bakning bagerimat, kakor, bakverk, eftersom det slår bra och bildar ett skum.
  • Pepsin är oftast ett tillskott av animaliskt ursprung, utöver de fall när det åtföljs av efterskriften "mikrobiell". Endast i det här fallet är det "tillåtet" för vegetarianer.
  • Vitamin D3. Ett tillsatsmedel av animaliskt ursprung, eftersom det är ett råmaterial för tillverkningen.
  • Lecitin. Denna information kommer främst att intressera veganer, eftersom djurlecitin är gjord av ägg, medan soja är gjord av soja. Tillsammans med det kan du hitta vegetabiliskt lecitin, som också används aktivt i livsmedelsindustrin.
  • Karmin. Kan betecknas med namnen karminsyra, cochineal, E120... Det är ett färgämne som ger sylt, drycker eller marmelader en röd nyans. Det erhålls från kroppen av Coccus cacti eller Dactylopius coccus honor. De är insekter som lever på köttiga växter och deras ägg. Det behöver inte sägas att för framställning av 1 kg av ämnet används ett stort antal kvinnor som samlas strax innan de lägger ägg, eftersom de under denna period får en röd färg. Därefter torkas deras höljen, behandlas med alla slags ämnen och filtreras, vilket ger ett naturligt men dyrt färgämne. Samtidigt beror dess nyanser enbart på miljöns surhet och kan variera från apelsin till rött och lila.
  • Kol eller kolsvart (kolväte). Indikeras av ett märke E152 och kan vara en vegetabilisk eller animalisk ingrediens. En mängd av det är Carbo Animalis, som erhålls genom förbränning av ko-slaktkroppar. Det finns på etiketterna på vissa livsmedel, även om det är förbjudet att användas av vissa organisationer.
  • Lutein eller LUTEIN (Е161b) - är tillverkad av, men i vissa fall kan den erhållas från växtmaterial, till exempel mignonett.
  • Cryptoxanthin, eller KRYPTOXANTHIN, är en ingrediens som kan kallas Е161с och tillverkas av både vegetabiliska och animaliska råvaror.
  • Rubixanthin, eller RUBIXANTHIN, är ett kosttillskott som är märkt på förpackningen med en ikon Е161d och kan också vara av animaliskt eller icke-animaliskt ursprung.
  • Rhodoxanthin, eller RHODOXANTHIN, är en ingrediens som identifieras på förpackningen som E161f och tillverkad av båda typerna av råvaror.
  • Violoxanthin eller VIOLOXANTHIN. Du kan känna igen denna tillsats genom märkning E161e... Det kan också vara av animaliskt och icke-animaliskt ursprung.
  • Canthaxanthin, eller CANTHANTHIN. Indikeras av ett märke Е161g och är av två typer: växt- och animaliskt ursprung.
  • Kalium nitrat eller NITRAT är den ingrediens som oftast märks av tillverkare E252... Ämnet har en negativ effekt på kroppen, eftersom det i bästa fall helt enkelt ökar blodtrycket och i värsta fall bidrar det till utvecklingen av cancer. Samtidigt kan den tillverkas av både animaliska råvaror och icke-animaliska råvaror (kaliumnitrat).
  • Propionsyra eller propionsyra. Känd efter etikett E280... I själva verket är det en biprodukt från produktionen av ättiksyra, som erhålls under jäsning. Det finns dock en åsikt att det i vissa fall kan vara en ingrediens av animaliskt ursprung. Ändå är det nödvändigt att undvika det inte bara av denna anledning. Faktum är att propionsyra är cancerframkallande.
  • Kalcium malates eller MALATES. Indikeras av ett märke E352 och anses vara ingredienser av animaliskt ursprung, även om åsikten är kontroversiell.
  • Polyoxietylensorbitanmonooleat, eller E433... Det finns tvivel om detta näringstillskott, eftersom det ryktas att det erhålls genom användning av gris fett.
  • Di- och monoglycerider av fettsyror, eller MONO- OCH DI-GLYCERIDER AV FETTSYROR. Indikeras med markering E471 och bildas av biprodukter från köttindustrin, såsom eller från vegetabiliska fetter.
  • Kalciumfosfat eller benfosfat, vilket är känt av taggen E542.
  • Mononatriumglutamat eller MONOSODIUM GLUTAMAT. Det är inte svårt att hitta det på förpackningen, eftersom det anges med ett märke E621... Ingrediensens ursprung är kontroversiellt, eftersom det i Ryssland erhålls från sockerproduktionsavfall. Ändå är detta inte en anledning att förbli lojal mot honom, för enligt den amerikanska allmänheten är det mononatriumglutamat som leder till utveckling av uppmärksamhetsstörning och även hos skolbarn. Oftast manifesterar sig den första i form av skarpa, orimliga önskningar att äta, även om vissa livsmedel. Men hittills är det bara gissningar som inte har bekräftats av officiell vetenskap.
  • Inosinsyra eller INOSINSYRA (E630) Är en ingrediens som härrör från djur och fisk vävnad.
  • Natrium- och kaliumsalter av L-listin, eller L-CYSTEIN OCH DITT VÄTSKLID - OCH POTASSIUMSALT är ett tillsatsmedel som anges på etiketten E920 och enligt obekräftade rapporter är den gjord av djurhår, fågelfjädrar eller människohår.
  • Lanolin eller LANOLINE - en ingrediens som anges med ett märke E913 och representerar svettmärken som uppträder på ullen av får.

Vad mer ska vegetarianer frukta?

Bland livsmedelstillsatser finns det andra särskilt farliga typer som bäst undviks. Och poängen här är inte bara i deras ursprung, utan också i effekten på kroppen. Det här handlar om:

  • E220... Detta är svaveldioxid, eller svaveldioxid, som ofta gasas med. Ett till synes vanligt ämne kan faktiskt störa absorptionen av vitamin B12, eller ännu värre - bidra till dess förstörelse.
  • E951... Detta är aspartam, eller ASPARTAME, vid första anblicken, en säker syntetisk substans som fungerar som sötningsmedel. Men i själva verket är detta det starkaste giftet, som i kroppen omvandlas nästan till formalin och kan vara dödligt. Aspartam är uppskattat av tillverkare för den otroliga känslan av hunger och önskan att äta massor av kolväte livsmedel, varför det läggs till sammansättningen av söt läsk. Förresten, det är därför de senare ofta finns på hyllorna sida vid sida med flis och spannmål. I flera länder var det förbjudet efter att idrottaren drack Pepsi med sitt innehåll efter träningen och dog.

Det behöver inte sägas att listan över skadliga och till och med farliga ingredienser som inte är önskvärda inte bara för vegetarianer utan också för vanliga människor är oändlig, eftersom den ständigt fylls på. Hur skyddar jag dig själv och din hälsa under dessa förhållanden? Läs etiketterna noggrant, koka det själv om möjligt och använd endast naturliga tillsatser, t.ex. vanilj skida i stället för konstgjord vanillin, och hängs aldrig upp på det dåliga, utan bara njut av livet!

Fler artiklar om vegetarism:

Lämna ett svar